onsdag den 6. april 2011

LCHF kostpyramide og nogle nemme "does and don'ts"

Som man kan se i figuren nedenunder dette indlæg, er dette den kostpyramide som LCHF spiserne skal holde sig til.

I forhold til den nye kostpyramide der udkom i Danmark i vinter, er der væsentlige forskelle, og det er vigtigt at man hurtigt får et overblik over "faldgruberne".

     Her er listen over "JA" mad på LCHF

·        Mejeriprodukter (dvs. sødmælk, usukrede ymer og youghurt), ost, hytteost, creme fresh, piskefløde, smør, mayonnaise ect.
·        Oksekød, svinekød, lammekød, kylling, kalkun, fisk og skaldyr (og behold endelig det synlige fedt og skind!).
·        Krydderier (incl. salt), bortset fra det som indeholder glutamat.
·        Hjemmelavet sauce uden kulhydrater
·        Grøntsager (dog ikke rodfrugter, om du skal føre en strikt diæt)
·        Dressing af raps- eller olivenolie og eddike (eller citron)
·        Mayonnaise, hørfrø og oliven
·        Oliven- og rapsolie (helst økologisk dyrket og koldpresset)
·        Kokosfedt (fra helsekost)
·        Æg

     Her er det du må spise i begrensede mængder

     Disse madvarer indeholder en lav andel langsomme kulhydrater. 
     Fjern dem gerne fra din kost, om du har problemer med at gå ned i vægt.

·        Bønner, linser og frugt (ikke tørrede)
·        Nødder, mandler og solsikkefrø
·        En lille bid chokolade med højt kakoindhold (mindst 70%)

Her er listen over "NEJ" mad på LCHF

·        Kartofler og kartoffelbaserede produkter som chips og pommes frites
·        Ris og risprodukter
·        Majs og majsprodukter (f.eks. cornflakes og popcorn)
·        Kornprodukter som pasta, brød, kiks, frokostblanding (kornblanding), grød, vælling, pandekager ect.

     Dersom det er svært for dig i begyndelsen at ikke spise f.eks. brød eller kartofler, 
     et en god idé at trappe gradvis ned i forbruget. Der findes også alternativer 
     til disse varer, såsom lav-kulhydrat brød eller blomkålmos i stedet for ris.

·        Pølser og andre slagtervarer der er tilsat E’er og andre tilsætningsstoffer.
·        Alt sukker og alt sukret, som slik, kager og sukrede sodavand.
·        Margarine, omega 6-rige madolier (majs-, solsikke- og jordnødolie)
·        Blodprodukter (indeholder meget tit mel)





Ingen kommentarer:

Send en kommentar